Jeugdorkest Lith

Muziekles en een instrument leren spelen is leuk. Maar samen muziek maken is nog veel leuker. Daarom hebben we bij de Lithse Fanfare ook een Jeugdorkest, dat iedere dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur repeteert in MFA de Snoeck in Lith.

Het jeugdorkest staat onder leiding van Anja van Dinther, die op een enthousiaste manier iedere week zorgt voor een leuke repetitie met vlotte bekende muziek. Het plezier beleven aan samen muziek maken is het belangrijkste uitgangspunt van het jeugdorkest. Want, je leert iets makkelijker als je er plezier aan beleeft.

Je mag, op het moment dat je start met muziekles,  eigenlijk ook al meteen bij het jeugdorkest. Voor sommige is dit fijn, andere hebben liever eerst een paar maanden alleen les, om aan het instrument te wennen. De keuze is aan de muzikant. “Is het in het begin dan niet te lastig?” is een veel gehoorde vraag. Natuurlijk kun je als je net start met lessen nog niet zo goed spelen als iemand die al 2 jaar bezig is. Dat is logisch. Maar dat wil niet zeggen dat je niet met het jeugdorkest mee kan doen. Anja zorgt ervoor dat je aangepaste partijen krijgt, zodat je gewoon mee kan doen, op het niveau waar jij op dat moment bent met de lessen.

Zo leer je ook, vanaf het eerste moment, om naar elkaar te luisteren tijdens het muziek maken, en vooral ook om je eigen partij te spelen in een groep. En dat zorgt er ook voor, hebben wij ervaren, dat de leerlingen die direct bij het jeugdorkest aanschuiven ook meer gemotiveerd zijn om snel vooruit te gaan in de lessen. Want ze willen die leukere, maar moeilijkere partijen, ook graag spelen.

Op die manier schuift je rol binnen het jeugdorkest ook. In het begin ben je blij dat je je partij kan volgen en meespelen en heb je veel steun aan de muzikanten om je heen. Maar als je wat verder bent, merk je dat het meespelen steeds beter gaat en je er daardoor nog meer plezier in gaat krijgen. Je partijen worden uitdagender en voor je het weet ben jij die muzikant waar de nieuwe leerlingen tegenop kijken en steun aan hebben.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het jeugdorkest? Kom dan eens kijken tijdens een concert. En mocht je graag een keer komen kijken en luisteren tijdens een repetitie, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. Wie weet is muziek maken of meespelen in het jeugdorkest ook iets voor jou!

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Susan van der Zanden of Anja van Dinther via jeugdzaken@fanfarelith.nl.