Orkest


groepsfoto gras


Het Lithse fanfareorkest bestaat uit ongeveer veertig muzikanten. Het heeft de originele bezetting van een fanfare met koperen blaasinstrumenten, saxofoons en slagwerk. Op dit moment komt het Lithse fanfareorkest uit in de 2e divisie van KNMO, de landelijke bond voor amateur-blaasorkesten.

Als repertoire brengt de Lithse fanfare een scala van muziekwerken en stijlen. Dit varieert van authentieke composities voor blaasorkest tot moderne popmuziek. In de laatste jaren heeft de blaasmuziek als muziekvorm namelijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tal van componisten uit binnen- en buitenland hebben composities gemaakt, speciaal voor brassband, harmonie en fanfare. Uit deze bron van composities put de Lithse fanfare regelmatig. Tegelijkertijd schuwt het orkest er niet voor om moderne nummers uit de popmuziek ten gehore te brengen. Hierbij zoekt de fanfare vaak de samenwerking met muzikanten, groepen en verenigingen uit andere disciplines van de muziekwereld. Op die momenten wordt de blaasmuziek bijvoorbeeld aangevuld met zang en elektrisch versterkte instrumenten.

Op deze manier verzorgt het Lithse fanfareorkest regelmatig concerten en optredens. Dat gebeurt zowel lokaal, regionaal als nationaal. Hierbij wil de vereniging zich zeker ook als een ambassadeur presenteren voor het dorp aan de rivier, de gemeente Oss, de Maaskant en van de amateurblaasmuziek in Nederland. Gelukkig kan fanfare Sint Lambertus uit Lith zich in totaliteit nog steeds een bloeiende vereniging noemen, met enthousiaste en actieve muzikanten en leden.